Donnerstag, 20. Juli 2017

Divácke štatistiky: malé Euro rekord neprekonalo, ale fanúšikov tiahlo

Finále Švédsko - Portugalsko videlo v pražskom Edene na vlastné oči 18 867 fanúšikov, teda dokonca o pár stoviek viac, než bola čistá kapacita najväčšieho štadióne v Česku.

Dohromady na všetkých pätnásť zápasov prišlo 163 004 ľudí , ktorí celkovú možnú kapacitu naplnili z 81 percent. Priemerná návštevnosť sa vyšplhala na solídnych 10 866 divákov.

To nie sú zlé štatistiky. Naopak, veď priemer na zápas v slovenskej lige bol v minulom ročníku pod päť tisíc…

Ale ani to na vytvorenie rekordu v návštevnosti nestačilo. Ten od roku 2013 drží Izrael, kde na šampionát prišlo 176-tisíc divákov. Ale ide o slušná čísla.Veď napríklad predposledný majstrovstvá v Dánsku v roku 2011 videlo "len" 101 tisíc ľudí.

"O rekord u sa možno viac písalo, než sme o ňom my hovorili. Po hokejovom majstrovstiev tu je rekordov eufórie. My sa rekordom zaklínať nechceme, ale stojíme si za cieľ maximálnu návštevnosti, "poznamenal šéf organizačného výboru Petr Fousek počas šampionátu.

Pred najväčšou návštevou sa hralo práve finále Švédsko - Portugalsko.Bezmála devätnásť tisíc divákov je absolútnym českým rekordom na zápase futbalistov do 21 rokov.

Cez osemnásť tisíc ľudí bolo tiež na treťom zápase slovenskej reprezentácie v základnej skupine proti Nemecku (18 068).

naopak najmenej ľudí zaujímal duel Dánsko - Srbsko na Letnej (4 297 divákov).

Najviac fanúšikov počas šampionátu dorazilo logicky do Edenu, ale podľa percentuálneho využitia kapacity zo všetkých štyroch štadiónov vyhralo Uherské Hradiště. Vďaka tomu, že UEFA pred niektorými zápasy povolila predávať vstupenky na miesta s obmedzeným výhľa dom, dosiahla návštevnosť 110 percent.

Mimochodom, predaj takzvaných "Restricted View Tickets" sa týkal napríklad aj finále.Fanúšikovia v Edene tak tiež mohli presiahnuť čistú kapacitu.

UEFA pred šampionátom kapacitu všetkých štyroch štadiónov znížila, a to z bezpečnostných a ďalších dôvodov. Preto tribúny neboli úplne plné, ani keď bolo vypredané.

"UEFA nám už pri Superpohára, kedy v Edene hrali Bayern Mníchov a Chelsea, ukázala, že kapacitu z niekoľkých dôvodov znižuje. Jej zápasy sú trochu iné ako stretnutie českej ligy, "už skôr vysvetlil podpredseda organizačného výboru Michal Valtr.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen